Дизайн от HITACHI на безжична прахосмукачка

Истории за разработване на продукти

Дизайн на безжична прахосмукачка

Като пръчка от метла – ние работихме, за да усъвършенстваме безжичната прахосмукачка с пръчка, по-лека и по-лесна.

Дизайнерски екип на безжична прахосмукачка: Такаши Ямамото, Томоюки Нано, Менгтинг Зоу,
отдел за продуктов дизайн на Май Секи, Глобален център за социални иновации – Токио, Група за изследване и развитие, Hitachi, Ltd.

Моля, разкажете ни историята зад разработката от гледна точка на дизайнера.

Зу: Hitachi е стриктна в провеждането на проучвания за начина на живот на пазарите. Прочетох необработени данни за приблизително шест години за период от три месеца, за да добия представа за начина на живот във всяка страна и как хората почистват къщите си. Освен това проведохме две задълбочени интервюта.
Разглеждайки снимки на домове и начина на живот на хората в нашата анкета, забелязах, че много домове имат традиционна метла, стояща с главата надолу до стената, дори когато имат най-новите уреди. Тогава се вдъхнових от метлата. Разбрах, че една безжична прахосмукачка може също да бъде готова за използване бързо по всяко време, точно както метлата.

Само малка подсказка, но как развихте идеите си?

Zou: Ние, дизайнерският екип, първо обсъдихме и заложихме принципите, за да можем да формулираме основните концепции за продукта от различните участващи подразделения.
Първият принцип на проектиране беше, че трябва да бъде бърз и лесен за използване, като познатата метла. Второто беше, че трябва да предлага лесен и ефикасен начин за метене на стаята, защото хората, които не са свикнали да имат прахосмукачка, няма да я използват, освен ако не върши по-добра работа от познатата метла. Последното е хората да се чувстват доволни, че са го купили, защото е доста скъпо. Нашият дизайн е разработен въз основа на тези три принципа.
Всъщност вярвах, че безжичната прахосмукачка трябва да бъде бърза и лесна за използване като метла.

Проверихте ли дали концепцията е приемлива в световен мащаб?

Ямамото: Измислихме концепцията за дизайн, създадохме прототипа и събрахме мнения за новия дизайн от нашите търговски компании в Китай, Хонконг, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайван, Тайланд и Виетнам, и след това ги използвахме, за да усъвършенстваме дизайна . Те го обичат.

Zou: Лично аз се чудех защо прахосмукачките не се използват много в Китай и Югоизточна Азия. Нашето изследване потвърди, че избърсването с мокра кърпа е най-практичният начин да поддържате местата чисти в страни, които имат подове с плочки или други твърди подове. Мопът е обезпокоителен, но е културно приетият начин за почистване на пода. Така че метенето преди почистване трябва да е бързо и лесно.

Изключителното качество на дизайна означава
измисляне на гениални идеи,дори за детайлите.

Дизайнерски екип на безжична прахосмукачка: Такаши Ямамото, Томоюки Нано, Менгтинг Зоу,
отдел за продуктов дизайн на Май Секи, Глобален център за социални иновации – Токио, Група за изследване и развитие, Hitachi, Ltd.

Коя част го отличава най-много като продукт на Hitachi?

Зу: Дръжката. Дръжката е като пръчка на метла, така че е лесна за задържане от всякакъв ъгъл, което прави безжичната прахосмукачка лесна за манипулиране.
Бяха извършени прегледи във всички участващи подразделения, преди да се стигне до окончателната форма. За безжична пръчкова прахосмукачка, която тежи по-тежко, дръжката с форма на примка улеснява взимането и осигурява необходимата здравина. Тъй като дизайнът ни ставаше все по-лек и по-лек, до около 1,5 kg * , осъзнахме, че дръжката с примка не е непременно най-добрата форма.
В допълнение, безжичната прахосмукачка трябва да бъде лесна за използване. А малка разлика в дизайна би довела до голяма разлика в използваемостта. Използвахме 3D принтер, за да създадем много висококачествени прототипи. Обсъждахме отново и отново с инженерите и накрая стигнахме до дизайн, който всички одобриха.

Какво направи, за да му дадеш по-голяма стойност от метла?

Зу:Неговата изключителна простота е ключът; лесно е да превключвате между удобен стил и стил на пода с едно докосване. Идеята за плъзгащия се превключвател, използван за разединяване на удължителната тръба, идва от инженерите. Толкова е лесно да се направи, че се притеснихме, че превключвателят може да причини неправилна работа, и почти изоставихме идеята. Но г-н Ямамото нямаше да се откаже и насърчи отбора да опита различни позиции за смяна. В крайна сметка беше успешно благодарение на подкрепата и екипните усилия. Това е част от дизайна, който въплъщава концепцията, която преследвахме, и затова включваше значителен брой проблеми. Но за щастие в крайна сметка успяхме със сътрудничеството на хората в областта на механичния дизайн. В крайна сметка се сдобихме с безжична прахосмукачка, която изглежда проста и лесна за използване. Това е стойността, която предлагаме на потребителя.

* Теглото на тялото, удължителната тръба и смукателната глава.

Каква е тайната на създаването на прост и същевременно първокласен?

Зу: Мисля, че това е резултат от изпробването на една идея след друга, за да постигнем резултата, който искахме, дори в детайлите. Необходими са съгласувани усилия, за да се създаде висококачествен продукт и беше важно да не се отказваме. Работихме усилено, за да измислим гениални идеи не само за части, които можете да видите, но и за частите, които почти не виждате. Трябваше да работим по-усилено върху идеите за частите, които не можете да видите.
Например, безжичната прахосмукачка с пръчка разполага с автоматично задвижване, което само задвижва смукателната глава напред за почистване. Така че, въпреки че изглежда просто като обикновена пръчка, има форма на „кука“ на върха на дръжката, за да не се изплъзне през ръката ви по време на почистване.

Имахме нужда от дизайн, който трябва да бъде ефективен, но фин и потребителите може да не го осъзнават. Това отне много работа за проектиране, но нямахме намерение да изрязваме ъглите.
Прахосмукачките често имат части на фуги и празнини между аксесоарите като визуален шум. Но ние вярваме, че сме създали висококачествена безжична прахосмукачка с пръчка с дизайн, който улеснява смяната на различни аксесоари и който е прост и лесен за използване.

Вашият коментар