15 храни подсилващи имунната система през цялата година!

Усилeте вашата имунната система през студените дни с тези 15 супер храни. Консумирането на някои храни може да помогне за поддържане на имунна система силна. Ако търсите начини за предотвратяване на настинките и грипа, първата ви стъпка трябва да бъде да планирате ястията, които ще приготвяте през седмицата и съответно да включите тези 15 супер храни, богати на полезни вещества продукти във вашето меню.

Ето ги и тях 15 супер храни подсилващи имунната система през цялата година!

1. Цитруси

Повечето хора се обръщат към витамин С, след като са усетили настинката. Това е така, защото този витамин спомага за изграждането на вашата имунна система. Смята се, че витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки. Те са от ключово значение за борбата с инфекциите.

Популярните цитрусови плодове са:

  • грейпфрут
  • портокали
  • мандарини
  • лимони
  • зелен лимон (лайм)
  • клементини

Тъй като тялото ви не произвежда и не съхранява въпросния витамин, е необходимо да усвоявате всекидневно витамин С за доброто ви здраве. Почти всички цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С. С такова голямо разнообразие, от което можете да избирате, е лесно да добавите този полезен витамин към всяко ваше хранене.

2. Червени чушки

Ако мислите, че цитрусовите плодове съдържат най-много витамин С от всички плодове и зеленчуци – грешите. Червеният пипер съдържа два пъти повече витамин С от тях. Освен повишаване на имунната ви система, консумирането на пиперки спомага и за поддържането на здрави кожа и очи чрез бета каротина, който също е част от тях.

3. Броколи

Броколите са пълни с витамини и минерали. Включват в себе си витамините А, С и Е, както и много антиоксиданти и фибри. Те са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на вашата маса. Ключът да запазят своите полезни свойства е да ги готвите колкото е възможно най-малко. Или най-добре – изобщо.

4. Чесън

Чесънът се среща във почти всяка кухня в света. Добавяйте малко количество към храната и това е определено ще подобри вашето здраве. Според много изследвания, чесънът може също да помогне за понижаване на кръвното налягане и забавяне на втвърдяването на артериите. Имунно-стимулиращите свойства на чесъна идват от силната концентрация на съдържащото сяра съединение – алицин.

5. Джинджифил

Джинджифилът е друга съставка, която много способства предотвратяване и лекуване на заболявания. Той може да помогне за намаляване на болки в гърлото и други възпалителни процеси. Също така може да за редуцира гаденето. Джинджифилът е полезно средство за за намаляване на хронични болести. Според последните проучвания, притежава и понижаващи холестерола свойства.

6. Спанак

Спанакът е включен в нашият списък не само защото е богат на витамин C, а и защото съдържа много антиоксиданти и бета каротин, които могат да увеличат способността на имунната ни система за борба с инфекциите. Подобно на броколите, спанакът е най-полезен, когато се консумира възможно най-суров, за да запази хранителните си свойства.

7. Кисело мляко

Българското кисело мляко е страхотен пример за полезна храна, която може да консумираме всеки ден, защото съдържа в себе си полезни млечни бактерии и вещества. То може да стимулира вашата имунна система, за да
бъдете здрави.

Опитайте се да консумирате обикновено кисело мляко, а не плодово от магазина, което съдържа прекалено много захар. Можете да подсладите обикновеното кисело мляко сами със здравословни плодове или домашен конфитюр.

Киселото мляко също може да бъде чудесен източник на витамин D, който помага за укрепването на имунната система и се смята, че стимулира естествената защита на тялото от болести.

8.  Бадеми

Когато става въпрос за предотвратяване и преодоляване на заболявания, витамин Е има тенденция да замени витамин С. Това е мастно разтворим витамин, което означава, че трябва да се консумира в правилни количества. Ядките, като бадемите, са изключително богати на него. Половин чаша, което е около 46 цели бадеми с черупка, осигурява почти 100% от препоръчителното дневно количество витамин Е.

9. Куркума

Може да познавате куркумата като основна съставка в индийското къри. Но тази ярко жълта горчива подправка също се използва от години като противо-възпалително средство при лечение на остеоартрит и ревматоиден артрит. Също така, изследванията показват, че високите концентрации на куркумин, който придава отличителения цвят на куркумата, може да помогне при травми на мускулите, предизвикани от претоварване.

10. Зелен чай

Веществата, съдържащи се в зеления чай, имат свойството да прочистват кръвта от холестерола.

Зеленият чай помага при рязка загуба на телесна маса, тъй като помага за изграждането на мускулите и възвръща апетита. Приемът на зелен чай, както и на други помощни вещества, не бива да се счита за заместител на здравословното хранене и физическите упражнения.

11. Папая

Папаята е друг плод, пълен с витамин С. Можете да намерите 224% от дневното препоръчително количество витамин С в една средна папая. Тя съдържа храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти.

Папаята има прилични количества калий, витамини В и фолиева киселина, които са от полза за цялостното ви здраве.

12. Киви

Подобно на папаята, кивито също е пълен с основни здравословни хранителни вещества, включително фолиева киселина, калий, витамин К и витамин С. Витамин С стимулира белите кръвни клетки, за да се бори с възникнали инфекции, докато другите хранителни вещества поддържат правилното функциониране на останалата част от тялото ви.

13. Пиле

Когато сте болни, пилешката супа е повече от препоръчителна. Пилешкото месо помага за преборване на симптомите на настинка и също така ви помага да се предпазите от заболяване на първо място. Всяко птиче месо имат високо съдържание на витамин В-6. Около 100 грама пуешко или пилешко месо съдържа 40-50% от дневната препоръчвана доза на B-6.

Витамин В-6 е важен за това какво се случва в организма, както и за образуването на нови и здрави червени кръвни клетки. Бульонът, приготвен чрез кипене на пилешки кости, съдържа желатин, хондроитин и други хранителни вещества, полезни за излекуването на червата и за подобряване на имунитета.

14. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са пълни с полезни хранителни вещества, включително фосфор, магнезий и витамин B-6. Те също така са изключително богати на витамин Е, като 82% от дневната препоръчителна доза се съдържат в една четвърт чаша.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който се справя успешно с регулирането и поддържането на функцията на имунната система.

15. Ракообразни

Ракообразните са изключително пбогати на цинк, който не получава толкова внимание, колкото много други витамини и минерали, но тялото ни се нуждае от него, за да може нашата имунна система да функционира правилно.

Разновидностите на ракообразни, които са с високо съдържание на цинк, включват:

  • Краб
  • Mиди
  • Oмар

Имайте предвид, че не е препоръчително да включвате повече от дневно препоръчваното количество цинк във вашата диета. За възрастни мъже, това е 11 милиграма (mg), а за жените – 8 милиграма. Твърде много цинк може да доведе до обратен ефект и да възпрепятства функцията на имунната ви система.


Това бяха нашите предложения за 15 супер храни подсилващи имунната система през цялата година. Споделете в коментара кои са вашите любими храни, които подсилват вашият имунитет и ви карат да бъдете бодри и енергични.

Прочетете повече и за функцията Aero-care Vega Compartment, която запазва полезните свойства и вещества на зеленчуците и плодовете за по-дълъг срок.

Вашият коментар