Създадохме хладилник, който да хармонира чудесно с вашия изискан интериор.

Създадохме хладилник, който да хармонира чудесно с вашия изискан интериор.

Новият френски луксозен модел хладилник с долен фризер обръща конвенционалните дизайни с главата надолу, от екстериора до най-малкия вътрешен детайл. Процесът на разработка отне две години щателно планиране – и усъвършенстването си личи. Новият хладилник е проектиран да бъде монтиран в интериор с чисти хоризонтални и вертикални линии, неограничен от традиция или култура.

Екипът проучи ежедневната употреба и обиколи Азия, за да вземе дизайнерски концепции.

Опростеният дизайн няма да изглежда първокласен, докато всеки детайл не е перфектен. Може да изглежда тривиално, но затова например сменихме цвета на опаковката на вратата на луксозния модел от сив на черен. Черната опаковка остава незабележима визуално с дизайна на хладилника. Сигурни сме, че потребителите ще усетят вниманието към детайлите в докосвания като тези, докато използват хладилника. Както всички знаят, най-хубавият и стилен тоалет може да бъде съсипан от един-единствен чорап.

Проверихме лесната употреба на дизайна с храни от различни страни.

Концепцията на долния фризер първоначално е проектирана за по-добър достъп до отделенията за хладилник и зеленчуци. Хората навсякъде са по-внимателни към своите зеленчуци от всякога. Ето защо събрахме информация за размерите на плодовете и зеленчуците от различни страни, в които ще се продава хладилникът, и тествахме лесното им поставяне в нашите прототипни отделения.

Вместо да разглеждаме всеки пазар поотделно, ние потърсихме общи черти в тенденциите в дизайна и потребителските намерения.

След много тестове го подобрихме с функционална технология, така че потребителите да могат да променят температурата в долното ляво отделение за избираема зона. Това им позволява да превърнат това отделение и в хладилник, в съответствие със специфичните хранителни навици на всяка страна и семейство.

Томохико Сато, Отдел за продуктов дизайн, Глобален център за социални иновации – Токио, Група за изследване и развитие, Hitachi, Ltd.

Функцията за избираема зона позволява на потребителите да избират от четири температурни диапазона. Потребителите могат да задават оптималната температура за текущите си нужди, от замразена храна до пресни плодове, зеленчуци и напитки.

  • 3 °C Хладилник
  • 1 °C Млечни продукти и месо
  • -3 °C Меко замразяване
  • -18 до -20 °C Фризер

Един дизайн не се реализира само чрез разглеждане на всяка функция. Освен дизайна и функциите, трябваше да се съсредоточим върху потребителското изживяване. Това доведе до кулминация в опростен дизайн – пълен с полезни функции, когато вратата е отворена, и такъв, който се слива с интериора, когато вратата е затворена.

Избрахме прост дизайн, подобен на японска стая, за да позволим на потребителя да определи как ще се използва.

Стаята в традиционен японски стил може да служи еднакво като трапезария, всекидневна или спалня. Опростеният дизайн сигнализира, че хладилникът има използваемост, надхвърляща граници и културни различия.

Искахме стъкленият материал на вратата да излъчва качество на продукта, като същевременно запазим останалата част от дизайна семпла. В крайна сметка се спряхме на цвета, текстурата и обработката на стъкления материал, след като опитахме много комбинации.

„Опростено“ беше целта и на интериорния дизайн, давайки на потребителите пълен контрол върху начина, по който използват хладилника.

Кохей Ширай, Отдел за продуктов дизайн, Глобален център за социални иновации – Токио, Група за изследване и развитие, Hitachi, Ltd.*Текуща длъжност, EBC Group, отдел за управление на събития, отдел за корпоративни марки и комуникации, Hitachi, Ltd.

Опростеният интериор означава, че предметите могат да се поставят и изваждат удобно и можете веднага да намерите това, което искате. Това също означава, че можете да забележите дори малко петно ​​и лесно да го почистите. Това е така, защото не само съхранението и запазването на свежестта, чистотата на вътрешността на хладилника е важна за всеки потребител. Усъвършенствахме използваемостта на интериора, като се поставихме на мястото на потребителя. Най-добрият дизайн е този, който можете да използвате по свой собствен начин – хладилник, персонализиран за вас.

Приятното осветление създава висококачествена чувствителност.

Когато се приближите до хладилника, той светва, сякаш ви приветства или напътства. Когато вратата се отвори, вътрешното осветление постепенно светва, за да може очите ви да се приспособят. Обърнахме специално внимание на синхронизирането и яркостта на осветлението, монтирано на тавана, за да осигурим разсейване на светлината в интериора за приятно светлинно изживяване.

Коичиро Оиши / Маюко Кобаяши /Отдел за продуктов дизайн, Глобален център за социални иновации – Токио, Група за изследване и развитие, Hitachi, Ltd.

Когато вратата се затвори, хладилникът незабавно се слива с жилищното пространство. Но когато е необходимо, той започва да действа, почти като че ли предвижда желанията на потребителя. В идеалния случай хладилникът реагира като опитен иконом.

Въпреки че общата ни цел беше простота, ние се посветихме на това, докато използват хладилника с течение на времето, потребителите да усещат удобството и отличното му качество, без да го съзнават явно или да чувстват, че има нещо измамно в него.

Този подход на развитие е посоката, в която се насочва бизнеса с домакински уреди на Hitachi. Ние се ангажираме да проектираме всички наши продукти, за да се чувствате толкова удобни, колкото любимия ви стол, така че естествено да се привързвате повече към тях, колкото по-дълго ги използвате.

Вашият коментар